Thursday, July 12, 2012

Alb de Santorini


Santorini e insula cu cele mai multe contraste din Grecia, dar mai ales cu multe unicate: plaje cu nisip roşu sau negru, promenade pe lava împietrită a vulcanului, dar şi plimbări pe măgăruş pentru a coborâ cele peste 500 de trepte din capitala Fira pănă la ţărmul mării, ceea ce turiştii americani numesc: “once in a lifetime experience”.
Se mai spune că Santorini ar fi o parte a dispărutei Atlantide. Adevăr sau doar legendă, e cert că insula este in top 5 destinaţii turistice de văzut intr-o viaţă.

Când am ajuns în Santorini, am avut un şoc. Nu era prima insulă din Grecia pe care o vizitam şi citisem destule despre ea. Văzusem o grămadă de poze şi am avut mult timp  iluzia că ştiu la ce să mă aştept. Şi totuşi, când te apropii de port şi arunci o primă privire de pe puntea ferry-ului, simţi brusc cum frumuseţea din faţa ta te-a luat, culmea, pe nepregătite. 
     
Şi mai e ceva. După primele clipe 
de incântare, drama perfecţiunii care nu ramane nepedepsită începe sa-ţi dea timid, târcoale. Acea Caldera view pe care ai pus-o ca o condiţie obligatorie cand ai rezervat camera de hotel iţi rămâne in faţa ochilor ca o mărturie a paradoxului Santorini. Una dintre cele mai încântătoare destinaţii turistice din lume s-a născut prin dispariţia unei civilizaţii. Una din cele mai fotogenice privelişti de pe  planetă e rezultatul uneia dintre cele mai mari dezastre naturale din istoria omenirii: erupţia vulcanului care a transformat in cenuşă o civilizaţie întreagă în urma cu 3600 de ani. 30 de milioane de metri cubi de magmă au fost aruncate la peste 36 de km înălţime deasupra insulei. Pare imposibil, dar vulcanul a dat mereu semne de viaţă, in erupţii repetate, cea mai recentă fiind in 1950.
Şi dacă mai aveai nevoie de argumente ale unicităţii insulei, o plimbare prin oricare din oraşele turistice e de ajuns pentru a-ţi da sentimentul că o sa merite toţi banii cheltuiţi. Şi ai ce chetui. În plin sezon, Santorini e cea mai scumpă insulă a Greciei. Iar localnicii ştiu să facă comerţ: magazinele sunt deschise până spre ora 23 când vitrinele milimetric aranjate şi puternic luminate te ispitesc la fiecare pas. Iar tevernele din oraş sau de pe malul mării au program prelungit şi meniuri la intrare la care te îmbie un grec cu zâmbetul pănă la urechi, tânăr şi, mai ales, foarte prezentabil.

Orasele
Spre deosebire de alte insule ale Greciei, aşezările din Santorinii nu se întind de-alungul ţărmului. Sunt cocoţate ameţitor pe crestele abrupte ale insulei, la peste 300 de metri înălţime, ca un fel de Meteore cosmopolite.
Fira este capitala şi cel mai aglomerat dintre oraşe. Deşi nu are plaje,  este preferat pentru atmosfera şi viaţa de noapte activă, dar mai ales pentru priveliştea asupra vulcanului,”incendiară” la apus.
Fira se află la 10 km de cel mai important port, unde ajung toate ferry-urile şi vasele de croazieră, precum şi bărcile rapide. Ca să ajungi sus, trebuie să mergi pe o şosea cu serpentine extrem de strâmte pe care se înghesuie şi câte 2 autocare de 50 de persoane din ambele sensuri, unde şoferíi se strecoară într-un fel numai de ei ştiut.
In oras, străzile sunt foarte înguste, labirintice, multe sunt chiar pavate cu lavă neagră. Străduţele cu iz veneţian sunt pline de magazine cu bijuterii scumpe dar şi cu suveniruri pe care şi le poate permite oricine. În sezon mai ales si după ce se lasă seara, e bine să mergi în centru doar dacă nu te grăbeşti nicăieri. Mărfurile tradiţionale atrag multi turişti, mai ales magazinele cu îmbrăcăminte alba de in lucrate de mână.


Din Fira se ajunge cel mai simplu şi mai repede în orice parte a insulei, pentru că toate cursele locale ale autobuzelor au punct de plecare şi sosire din/în autogara Fira. Mijloacele de transport sunt foarte încăpătoare şi confortabile, costă între 1 şi 3 euro o călătorie în funcţie de destinaţie şi mai ales funcţionează după un orar fix respectat la minut.
Dacă vrei însă şi mai multă independenţă, centrele de închirieri maşini, scutere sau ATV-uri sunt mai dese ca gheretele cu îngheţată într-o zi toridă. Poţi închiria maşini şi cu 40 de euro pe zi sau poţi plăti 20 de euro pe zi pentru un Atv pentru 2 persoane.
Cine vrea să evite aglomeraţia şi caută un loc mai liniştit, în Oia trebuie să se cazeze. Aflat la 11km de Fira, în nordul insulei,  Ia cum îi spun
localnicii, este un oraş mai romantic şi mult mai fotogenic decât Capitala. Este renumit mai ales pentru apusurile fantastice de soare, pentru care cei ce stau în alte părti ale insulei plătesc mulţi euro în excursii şi tururi private.
Oia este locul în care tradiţia arhitecturală multicoloră a Greciei este cel mai bine  conservată: bisericuţe albe cu turle albastre, verande cu vedere la mare, străduţe pe care se merge doar pe jos. Strada principală este placată cu marmură alba pe care localnicii o spală cu şampon dimineaţa devreme.
Chiar dacă Oia a fost parţial distrus de cutremurul din 1956, tot ce s-a reconstruit a respectat până la detaliu aspectul dinaintea dezastrului.
Multe dintre clădiri sunt săpate în stâncă, pe trepte, chiar deasupra mării, mai ales apartamentele nupţiale pregătite pentru închiriere. Se spune că este una dintre cele mai scumpe zone imobiliare ale lumii, curtată de multe vedete internaţionale care şi-au cumpărat aici case de vacanţă. Cum se lasă seara, priveliştea coastei plină de casuţe cu piscine şi terase luminate devine un obiectiv turistic în sine.
Aidoma capitalei, Oia este lipsit de plajă. Pentru a ajunge la ţărmul mării, trebuie să cobori 300 de trepte până în micile porturi Ammoundi şi Armeni, de unde pleacă ambarcaţiuni în excursii către vulcan sau Thirassia , mica insulă din apropiere. Pentru bronz, poti alege plajele Baxedes şi Katharos, la care se ajunge doar cu un mijloc de trasport închiriat sau poţi lua autobuzul până în Fira de unde ai legături catre plajele mai populare.
Un mic sfat: dintr-un motiv inexplicabil, cursele locale nu respectă orarul din staţiile de autobuz, aşa că dacă vrei să fii sigur că o să apuci o cursă şi cât mai multe ore pe plajă, trebuie să te trezesti  cât mai devreme.
Oia este considerat un oraş al dragostei mai romantic decât Parisul, dacă iei în considerare căte apartamente şi vile pentru luna de miere sunt construite pe kilometru pătrat. Se spune că mulţi artişti s-au indrăgostit aici şi au rămas în Oia, mărturie fiind multe galerii de artă particulare care există în zonă.
Mai mult, există o legendă romantică ce pluteşte asupra insulei care spune că civilizaţia  dispărută a Atlantidei a lăsat aici spiritul zeiţei Acantar, sau "Perla albă a miresei" – divinitate protectoare a mireselor. Îmbrăcată in haine de perle, Acantar se ivea din valurile albastre ale mării şi dăruia miresei o perlă unică pentru a binecuvânta mirii şi a proteja astfel dragostea în cuplu. Cel puţin asta iţi vor spune mulţi dintre cei care au facut o afacere de familie din organizarea ceremoniilor nupţiale şi închirierea apartamentelor pentru luna de miere.

Plajele
Fiecare plajă din Santorini are farmecul şi calitaţile ei. În cele mai populare dintre ele-Perrisa ,Perivolos, Kamari si Akrotiri- se poate ajunge cu autobuzul din autogara Fira.

Deşi este cea mai specială dintre ele, plaja roşie de la Akrotiri nu este şi cea mai cautată de turişti, poate şi pentru faptul că este neamenajată. Cu excepţia umbrelelor şi a şezlongurilor, pe plajă nu se afla terase, restaurante si nici măcar chioşcuri pentru răcoritoare. Dar imaginile din jur te lasă fără suflare:  lava roşie care acoperă dealurile din imprejurimi, nisipul roşu şi negru de pe plaja în constrast cu albastrul limpede al mării.
Plaja cu nisip negru de la Perrisa este cea mai populara printre turişti. De-alungul ţărmului se intind taverne cu meniuri mediteraneene şi fructe de mare. Iar dacă mănânci la una dintre ele, primeşti gratis umbrela de soare si scaunul de plaja. Cine vrea sa prindă rasaritul pe plajă, poate rămâne peste  noapte în hotelurile din  Perissa  sau în camping, unul dintre cele 2 de pe insula, celalalt aflându-se in Fira.

La Aspri Paralia, plaja albă se poate ajunge doar cu barca din oricare celelalte plaje.

Pentru a vizita tot ce este de văzut în Santorini, este nevoie de cel putin o săptămână. Iar dacă primul gând cu care pleci de pe insulă este cum să faci să te intorci, atunci e sigur că  ai atins macar o parte din hightlights.


Cum ajungem in Santorini

In Santorini există aeroport la 5 km de Capitală , iar cursa de la Atena durează aproximativ 40 de minute.Vara, în plin sezon, aeroportul insulei are legături directe şi cu locaţii internaţionale.
Cei mai mulţi turişti preferă să ajungă în Santorini pe apă, cu ferry din Atena sau cu bărcile rapide. O astfel de călătorie durează între 5 şi 7 ore şi costă intre 30 si 60 de euro de persoană.

Statistici

Peste 50.000 de persoane vizitează Santorini în fiecare zi de vară.
Peste 16,5 milioane de turişti vizitează anual Grecia
16% din totalul salariaţilor Greciei lucrează în turism. Anual investitiile in turism se ridica la 40 milioane de euro.
Insulele Ciclade numară 39 de insule din care 24 sunt nelocuite

 
Nota: Text publicat in "Dupa Afaceri" -ZF 208

No comments:

Post a Comment