Monday, July 2, 2012

Insula Popina


 Nu stiu altii cum sunt, dar  eu intotdeauna mi-am dorit sa ajung pe o insula pustie. Nu sa raman definitiv acolo, ce-i drept, dar macar o scurta vizita. In deplina siguranta...
Oricum as asterne pe hartie,  calatoria spre o insula e o aventura inca dinainte de plecare. Numai ideea de insula te ispiteste, iar daca e si pustie atunci nu mai ai nevoie de alte referinte. Eu as angaja o insula pustie fara CV sau scrisoare de recomandare.
Popina pluteste undeva in mijlocul lacului Razelm, cel mai intins si mai salbatic lac al Deltei Dunarii, ex-golf la Marea Neagra.
Cel mai nimerit e sa plecati spre insula din satul Sarichioi, unul din punctele de imbaracare destul de apropiat de Popina.  Se poate ca numele sa va sune obscur si indoielnic, dar daca ati pleca spre insula din mai cunoscutul Jurilovca, sa spunem, ati pierde o zi intrega pe drum.  Si asta numai la dus. 



Calatoria a fost o descoperire si pentru mine. Dupa cateva saptamani bune de cotrobait Dunarea in toate cotloanele ei, chiteam in sinea mea ca n-are ce sa ma mai suprinda in Delta. La fel si insotitorii mei.

Pornim. Iesim pe un mic canal ce se deschide in necuprinsul Razem.  In barca Bioseferei, Rezervatiei Delta Dunarii, insotiti de un agent ecolog, cum altfel am putea intra intr-o rezervatie, ne aventuram pe lac. Apa e oglinda, vant mai deloc, vremea pare sa tina cu noi.
In nici cateva minute de leganat pe apa, in mijlocul gigantului Razelm se vede zareste o linie neagra, cu o riducatura in mijloc. Va suna cunoscut? Am fi tentati sa strigam “pamant” ca in filmele cu pirati.
            Ne apropiem rapid. Intr-o barca cu motor de 4 persoane, la viteza maxima, se ajunge pe insula in mai putin de o jumatate de ora. Primele maluri pe care le vedem arata ca niste faleze hercinice, niste maluri inalte de lut, care par sa se farame cu totul la un zgomot mai puternic.
          Ne hotaram sa facem un ocol inalte sa debarcam. “Dupa colt” malurie sunt oarecum stancoase la poale. Par solide, asa ca ne hotaram sa debarcam. Nu urcam nici un metru si intram intr-un camp de flori movulii,  inalte cat jumatate de om. Aproape ca par ireale. Ne strecuram printre ele si milioane de tantari si musculite se ridica dintre ele facand aerul irespirabil. Stolul de ganganii dispare intr-o clipa dupa ce parasim lanul de flori.
In miezul insulei , direct lipite de stanca, sunt zeci de specii de floricele si plante multicolore. Nici nu stii unde sa te uiti mai intai. Ca sa nu spun ca nu mai nimeresti nici butonul aparatului de fotografiat de atata exaltare.
 E ca in atlasele de botanica. Muschi galben, nalbe, rochita randunicii salbatica si multe pe care nu le recunoastem…ciudatenii anonime dar de-o frumusete provocatoare.
Urcam in varf. Nu e mai inalt de 50 de metri dar tot avem controlul intregi zone ca sa nu mai vorbesc de  panorama intregului lac.
           Ei, si am oprit pentru sfarsit ce era mai placut. Plaja…Pe una din marginile insulei, stanca incepe sa se dispara treptat si malul se lasa spalat de Razelm. Plaja e in acelasi timp salbatica dar sensibila. Are cel  mai fin nisip pe care l-am vazut vreodata, apa cea mai  limpede, scoici, chiar si o specie mai rara de nuferi.
Daca nu ar fi trebuit sa ne intoarcem fuga la serviciu in zi de luni, am fi  ramas pe insula cateva zile lungiti la soare.Dar chiar si in vacanta  locul nostru n-ar fi fost acolo mai mult decat intr-o scurta vizita- o rezervatie trebuie sa ramana o rezervatie.

Nota: Publicat in "Dupa Afaceri" - ZF- 2004

No comments:

Post a Comment