Thursday, July 12, 2012

Medievalitate de miere.


Insula cavalerilor , a forturilor şi a istoriei zbuciumate, Malta nu este nicidecum rece şi sobră aşa cum ţi-ai imagina şi asta o spune chiar numele. Malta vine , se pare, de la "mielita", care înseamnă miere.  De culoarea mierii sunt şi rocile insulei, stâncile şlefuite de vânt şi apă ale plajelor şi cele mai multe clădiri construite din acelaşi calcar straniu. Amestec de stânci şi plaje, catedrale şi fortăreţe, grote şi lagune, Malta atrage anual peste 1.500.000 de vizitatori.


Primul lucru diferit cu care m-a întâmpinat Malta a fost aerul. M-a izbit imediat ce am coborât din avion. Deşi pământ european, insulele malteze au un iz mai degrabă oriental sau african, iar aerul care te intâmpină- o toropeala umedă, un fel de briză caldă şi plăcută- este primul semn.
 Apoi vine piatra gălbuie care stăpâneşte insula în toate formele posibile. Un calcar auriu care e prezent la fiecare pas, care emană căldură si reflectă lumina chiar şi atunci când nu e soare, de parcă ar fi o lampă naturală. Te surprind apoi cactuşii înalţi şi numeroşi precum plopii în Bărăgan. Fructele lor ca nişte cartofi roşii cu ţepi sunt comestibili, îi poţi lua direct de pe stradă, sau cumpăra din piaţă gata curăţaţi. Din aceleasi fructe se face şi un vin tradiţional care se vinde ca şi suvenir în sticle foarte mici.

 Oamenii sunt foarte prietenoşi si cu multă răbdare şi spun despre ei înşişi că se pot adapta la orice. Nici nu e de mirare, căci insula nu a avut niciodată o viaţă prea liniştită, poziţia ei strategică dintre 2 continente fiind deopotrivă binecuvantare şi blestem. Cucerită şi stăpânită de multe puteri, Malta e un amestec de influenţe turceşti, siciliene, arabe şi britanice care se simte mai ales în limba vorbită de localnici, imposibil de înţeles de către un european.
Statul maltez cuprinde şase insule: Malta , Gozo ,Comino,Filfla ,  si cele două insule gemene St Paul .Situată la jumatatea distanţei între Gozo şi Malta, Comino este locuită permanent doar de 3 oameni: un cuplu de hotelier, soţ şi soţie şi un poliţist care este înlocuit periodic. În schimb, insula este vizitată de o mulţime de turişti mai ales pentru scufundări sau surf , dar şi pentru  ‘Laguna albastră’, un golf cu apă turcoaz, extrem de curata şi de transparentă ca o uriaşă piscină naturală.

 Top 5 obiective turistice de vizitat

Când am întrebat gazdele la care stăteam cum ajung cel mai simplu în Capitală, mi-au răspuns foarte surprinsi: “cum? nu aţi fost ÎNCĂ în Valletta?”. Aproape că m-am simţit vinovată că sunt de 3 zile în Malta şi nu am ajuns în Capitală, iar după replica lor dojenitoare, mă întrebam dacă nu cumva am pierdut aceste zile degeaba.
Construită de Cavalerii Ioaniti, Valletta este un amestec atrăgător de fortareaţă, eleganţă barocă şi intimitate locală. Nici nu ştii ce anume te impresionează mai mult, dar cu siguranţa nu te aştepti să găseşti un oraş atât de diferit la fiecare metru pătrat şi foarte contrastant cu restul insulei. Dacă în restul aşezărilor, arhitectura caselor e mai mult orientală, care aduce a cartier turcesc, în Capitală se simte occidentul. Străzile strâmte sunt în pantă, cu case veneţiene multicolore şi obligatoriu cu balcoane la fiecare nivel, ca nişte adevarate logii. Ferestrele şi mai ales uşile par de colecţie, fiind ele însele nişte obiective turistice. Şi mai sunt şi pisicile. Deja un simbol al insulei, paşind tacticoase şi neinhibate pe străzi, pe la terase, sau zăcând prelungit la soare, siluetele negre ale felinelor în contrast cu piatra galbenă din oras sunt indelung pozate de turişti.
 
Pentru un călător de meserie, o catedrală nu mai oferă prea multe surprize. Dar edificiul St. John din Valletta este de-a dreptul revelator, chiar dacă exteriorul nu te impresionează deloc şi îl poţi igonora fără să ai vreun sentiment de vinovăţie. De cum intri în catedrală se întinde în faţa ta un pavaj de marmură pictată, format din criptele mormintelor Cavalerilor Ioaniţi. Drumul acesta straniu spre altar iţi dă şi mai multă sfială, de parcă mareţia edificiului nu ar fi fost îndeajuns să te copleşească. Şi ca totul să fie cu adevărat impresionant, două picturi ale lui Caravagio te ţintuiesc locului minute în şir.
Ca să vizitezi tot ce iţi propune Capitala, nu iţi ajunge o singură zi, dar distanţele sunt mici pe insula şi oriunde ai fi cazat, poţi ajunge în Valletta în mai puţin de o oră. Peste 32 de biserici şi catedrale, palate, forturi, fiecare cu povestea şi farmecul lor, te confiscă ore intregi. Nu-i de mirare că oraşul “La Valletta” a fost înscris în anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.


Fereastra Albastră este pentru maltezi ceea ce este turnul Eifel pentru francezi. Nu poţi să te mândreşti că ai fost în Malta dacă nu ai măcar o poză la arcada ciudată de pe coasta Mediteranei din insula Gozo.
Stiintific, este o stanca erodată de apele mării de-alungul vremii.  Turistic, este unul din colţurile fabuloase ale coastei, căci natura a modelat-o cu o măestrie de arhitect. Iar malul stâncos care duce la fereastră, puternic şi inegal găurit de sare, pare mai degrabă o bucată de sol de pe altă planetă.
Pentru a ajunge la Fereastra albastra trebuie să mergi în insula Gozo din apropierea Maltei. Poţi alege o excursie privată cu ghid şi cu transport pentru turul insulei, sau poţi lua un fel de rată acvatică, un mic ferry care are curse regulate între cele 2 insule. Tranferul nu dureaza mai mult de 25 de minute.
O altă atracţie turistică a insulei Gozo este Grota Albastră unde se petrece un fenomen spectaculos, numit "al mâinii albastre".  Localnicii iti vor povesti despre el ca un subiect de X-files, dar fenomenul nu este atât de marţian precum pare. Apele Mediteranei au acolo o culoare foarte puternică, un fel de albastru indigo  care  "colorează" în aceleaşi nuanţe orice lucru scufundat în apă.

Mdina sau Orasul Tăcerii este vechea capitală fortificată a insulei, lasată moştenire de cuceritorii arabi, normanzi şi aragonezi, un oraşel labirintic în care nu mai locuieşte nimeni, cu uşile şi ferestrele ferecate ca dupa o molimă.
Oricât ai petrece pe străzile pustii ale Mdinei vei simţi atmosfera apăsătoare a tăcerii. E o experienţă bizară, ca o mica excursie de senzaţii tari fără adrenalină. Singurele semne de viaţa sunt terasele şi resturantele, atelierele şi magazinele de suveniriruri.

Cine vine pentru plajă in Malta trebuie să se pregateasca pentru ţărmuri stâcoase, găurite sau, în cel mai bun caz, pietricele pe post de nisip. Există însă în fiecare staţiune plaje private cu nisip artificial, amenajate de hotelurile mai sofisticate. Apa este perfectă pentru scufundări sau snorkeling. Singura plaja cu nisip natural este Golden Bay, situată pe coasta de vest a Maltei la care se ajunge cu autobuzul din orice parte a insulei.

 În toate ghidurile turistice, pe primul loc al celor mai importante lucruri de văzut în Malta sunt Templele Ggantija, cele mai vechi monumente de piatra din lume. Datând din 3500 î.H., au fost înălţate pentru a venera o zeitate a fertilităţii. Mărturisesc că nu m-au atras, nici după ce am citit despre ele pentru că mi s-au părut absolut nefotogenice şi nu am avut curiozitatea să mă deplasez pănă la ele. De aceea, nu pot spune multe despre ele, dar îmi fac datoria să le trec în acest top.

Ordinul Cavalerilor de Malta


Dacă vrei să cumperi un cadou grăitor despre insulă, cel mai nimerit este o statueta minusculă de plumb care înfăţişeaza unul din cavalerii de Malta, în numeroasele lor modele de armuri.
Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta este unul dintre cele mai vechi ordine nobile catolice care există. Scopul lor era ajutorarea aproapelui în numele credinţei. Ordinul cavaleresc maltez, a fost alungat în 1798 din Malta de  Napoleon după aproape 270 de ani de domnie.
Înfiinţat în 1050 Ordinul îşi desfăşoară şi astăzi activităţile caritabile pentru bolnavi, nevoiaşi şi refugiaţi în peste 120 de ţări inclusiv în Romania. În ţara noastră,  Ordinul Maltez şi-a început activitatea în 1932 şi şi-a reluat-o după Revolutie.


Lucruri de stiut

Marea e foarte sarată în Malta, de aceea e aproape imposibil să ieşi la plimbare dupa o baie în mare. Stratul de sare care ramane pe piele e vizibil şi te strange precum nămolul de la Techirghiol.

Malta nu are nici o sursă naturală de apă de aceea e de preferat să consumi apa ambalată. Cea de la robinet este potabilă, dar un are un gust prea plăcut.

Cu maşina poti  traversa insula de la nord la sud în cel mult o oră şi jumătate. Cea mai lungă distanţă este de 27 km iar cea mai lată este de 14.

Ca şi britanicii, maltezii circulă cu autovehiculele pe partea stângă a şoselei, de aceea trebuie să fii foarte atent când traversezi strada.

De la 1 ianuarie 2008, euro a devenit moneda oficială în Malta, înlocuind lira malteză

Cu o populaţie de aproape 400.000 de locuitori, Malta este ţara cu cea mai mare densitate din Europa şi a treia ţară ca densitate din lume.
Malta a devenit independentă de Marea Britanie la 21 septembrie 1964, iar de la 1 mai 2004 este membră a Uniunii Europene.

No comments:

Post a Comment